Para-Dressur – Dressur for handicappede er idéen om at skabe muligheder for alle mennesker med handicap til at konkurrere og opnå resultater indenfor hestesport, men det kan kun lade sig gøre hvis sportsudøverne er klassificeret efter graden af deres handicap, for derved at sikre reel konkurrence.
______
Klassificering
Atletens mobilitet, styrke og koordination bliver vurderet med henblik på at fastslå deres Klassificering profil. Atleter med samme funktionelle evne/profil er inddelt i Grader (Grad I til Grad IV). Graderne spænder fra de mest alvorlige svækkede til Grad IV for de mindst svækkede. Konkurrencen inden for hver kategori kan derfor blive bedømt på den enkelte konkurrents færdigheder, uanset den enkeltes handicap. Klassifikationen foregår efter det internationale rideforbunds reglement og udføres af specialuddannede klassifikatører.
Klassifikationen består oftest af en fysisk undersøgelse, hvor atleten vil få testet muskelkraft, ledbevægelighed, koordination eller en kombination af disse, alt efter atletens handicap/diagnose.
Udstyr
Rytteren skal bære det rette og tilladte udstyr, som er nærmere fastsat af det internationale FEI og det er kun tilladt at bruge særligt udstyr (fx pisk eller særlige tøjler), når dette er blevet formelt dokumenteret og godkendt.
______
Stævneforløb
Ved et Para-Dressur stævne vil rytterne konkurrere over 3 dage, i klasser opdelt i de 5 kategorier/grader.
Dagen før første konkurrence er der obligatorisk dyrlægetjek, som godkender, hvorvidt hestene er egnet til at gå konkurrence.
Herefter udmeldes deltagerne til holdkonkurrencen, som består af tre eller fire ryttere, som udover deres individuelle deltagelse, vil udgøre holdet til Nations Cup. Hvert hold skal bestå af mindst én Grad I eller Grad II- rytter.
Team Testen på første konkurrencedag tæller sammen Individual Championship Test til hold-konkurrencen (Nations Cup). For de rytterne som ikke er udtaget til holdet, deltager de individuelt i Team Testen.
Anden konkurrencedag – Individual Championship Test, her tæller resultaterne af denne klasse dobbelt, idet resultatet bliver lagt til Team Testen fra førstedagen og giver det samlede resultat af holdkonkurrencen og samtidig tæller resultatet, som individuel konkurrence.
Den tredje dag gælder det Individual Freestyle Test (Kür), som er et meget flot og kreativt punktum for konkurrencedagene J Det foregår til rytterens egen sammensatte musikprogram og der gives point for kunstnerisk udførelse, koreografi og harmonien mellem rytter og hest.
______
PL
Den største begivenhed indenfor ParaDressur er De Paralympiske Lege (PL). Legene er den næststørste sportsbegivenhed i verden efter De Olympiske Lege. De Paralympiske Lege foregår umiddelbart efter De Olympiske Lege i samme by og på samme stadions J